Het verkopen van uw tweedehands Toyota via internet gaat tegenwoordig vrij eenvoudig, via de bedrijven op internet die gespecialiseerd zijn in het kopen en verkopen van een Toyota.
Toyota verkopen Toyota sloopauto aanbieden Toyota kopen.
3 FATALE TOYOTA LEXUS CRASH
27 december 2010
DE FATALE TOYOTA LEXUSCRASH KOST ROND DE TIEN MILJOEN DOLLAR SCHADEVERGOEDING AAN DE NABESTAANDEN
Voor Toyota kost het jaar 2010 een kapitaal aan leergeld: de wereldwijde terugroepactie van zo’n acht miljoen auto’s, vervanging van vloermatten, de reparaties en technische aanpassingen. Rechtszaken claims en schadevergoedingen in vervolg op ongelukken. Het aandeel Toyota kelderde op de beurs waardoor het bedrijf miljarden in waarde daalde. Kortom de naam en faam van Toyota; iets waar de Japanners zo trots op en gevoelig voor zijn.
De fatale Lexuscrash op 28 augustus 2009 in San Diego is het specifieke voorbeeldongeval dat de dodelijke ernst van de problemen aan het licht bracht. Het gaspedaal van een Lexus ES350 haakte achter de vloermat, wat een ongewenste acceleratie veroorzaakte. Berucht werd deze rit omdat een van de passagiers de alarmlijn belde, die het noodlottige probleem exact beschreef. De 45-jarige bestuurder, zijn echtgenoot, hun dochter en hun zwager kwamen om in de crash bij bijna 200 km per uur.
De auto van de bestuurder was in onderhoud bij het garagebedrijf. De Lexus ES350 was een leenwagen. De vloermat bleek groter en dikker en afkomstig uit een ander type. De mat schoof naar voren omdat de clipjes niet vast zaten. Ondanks het verzoek om discretie is de hoogte van het uitbetaalde bedrag via de advocaat van de dealer uitgelekt.
Er zijn zo’n vierhonderd rechtszaken aangespannen tegen Toyota. Naar aanleiding van ongelukken, waarvan 89 met dodelijke slachtoffers en een totaal schadeclaims van plusminus tien miljard dollar.
In mei 2010 betaalde Toyota al een boete van 16,4 miljoen dollar aan de Amerikaanse Veiligheidsorganisatie National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Deze week gaat Toyota akkoord met een boete van 32,4 miljoen dollar omdat het concern niet vlug genoeg had gehandeld om na de serie ongevallen auto’s terug te roepen.
4 TOYOTA ONDERZOEKEN
16 juli 2010
TOYOTA ONDERZOEKEN, UITKOMSTEN EN REACTIES
Toyota acht incidenteel bestuurders zelf schuldig aan een dodelijk ongeluk in geval van een hakend gaspedaal. Bij een onderzoek van tweeduizend gevallen van ongewenste acceleratie, zijn er geen problemen geconstateerd met het elektronische gaspedaal. De bestuurder is zelf schuldig aan het ongeval in sommige gevallen. Tot dezelfde conclusie kwam een overheidsonderzoek.
Ongepubliceerde rapporten van het Amerikaanse Department of Transportation melden dat bestuurders het rem- en gaspedaal met elkaar verwisselden bij de bediening. De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) verricht het uiteindelijke overheidsonderzoek. De problemen met gaspedalen en automatten hebben tot een terugroepactie van acht miljoen Toyota’s en Lexussen geleid. Toyota moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor honderden ongelukken. Aan de problemen worden 89 dodelijke slachtoffers toegeschreven. Ter waarde van plusminus tien miljard dollar zijn schadeclaims ingediend.
De schrik zit er bij Toyota inmiddels goed in. Naar aanleiding van klachten met de versnellingsbak wordt de garantie van de RAV4 verlengd. Na meldingen over problemen met de stuurinrichting roept men een half miljoen modellen Corolla en Matrix uit voorzorg terug.
Volgens Toyota is dat primair een zaak van klanttevredenheid, niet van veiligheid. Op dat gebied is er veel goed werk aan de winkel voor de Japanners. Uit een recent populariteitsonderzoek eindigt Toyota op de voorlaatste plaats. De consument werd bevraagd hoe graag hij een merk auto wil rijden op basis van prestatie, uiterlijk en interieur. Jeep eindigde als laatste en als winnaar kwam Porsche uit de enquête.
5 TERUGROEPACTIE LANDCRUISER EN LEXUS
20 april 2010
TERUGROEPACTIE LANDCRUISER EN LEXUS GX OOK IN NEDERLAND
Toyota roept wereldwijd 34.000 Land Cruisers en Lexus GX’en terug.
De Land Cruisers hebben problemen met het Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS) Dit systeem zorgt voor een dynamischer en scherper rijgedrag door het onderstel automatisch aan de ondergrond aan te passen. Tevens laat het het Vehicle Stability System (VSS) wat later ingrijpen.
Bij de in de VS geteste Lexus GX, verwant aan de Land Cruiser, bleek het systeem niet altijd optimaal te werken waardoor de auto in een slip kan raken. Hoewel er geen meldingen van dergelijke ongelukken zijn past Toyota de VSS-software van de Land Cruisers met KDSS aan. De software-update is medio mei 2010 beschikbaar.
De eigenaren van de zeventien Land Cruisers die in 2010 op kenteken zijn gezet in Nederland, krijgen schriftelijk bericht via de importeur.
6 RECORDBOETE VANWEGE NALATIGHEID
6 april 2010
RECORDBOETE TOYOTA VANWEGE NALATIGHEID.
Toyota krijgt een recordboete opgelegd van het veiligheidsorgaan van de Amerikaanse overheid in verband met laksheid en nalatigheid. Omdat de autoproducent niet tijdig heeft gereageerd op de klachten over hakende, klemmende en vastzittende pedalen leggen de Federal Safety Regulators een recordboete op van 16.375 miljoen dollar.
Toyota zou verwijtbaar nalatig zijn volgens bronnen. Ze hebben zich willens en wetens niet aan de regels gehouden. Miljoenen Toyota-bezitters en hun families zijn in gevaar gebracht door een gevaarlijk defect en mankement te laten zitten.Toyota wist al op of omstreeks 29 september 2009 dat er een ernstig mankement aan de pedalen was volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Ondanks dat is pas in januari 2010 een terugroepactie georganiseerd.
De strenge regels van de Safety Administration eisen dat binnen vijf dagen na het constateren van een mankement actie moet worden ondernomen.
In de Verenigde Staten zijn sinds de eeuwwisseling over de 3000 klachten geconstateerd over ‘runaway’ Toyota’s waarbij tientallen dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. De NHTSA wordt bekritiseerd omdat het geen actie heeft ondernomen naar aanleiding van de acht onderzoeken die sinds 2000 zijn uitgevoerd naar aanleiding van de onwillekeurig accelererende Toyota’s.
Het veiligheidsorgaan mag een maximale boete van 16,375 miljoen dollar opleggen, wat het in deze zaak ook doet.
Sinds 2004 hield General Motors het record met ‘slechts’ een miljoen dollar. GM had twee jaar lang ruim een half miljoen wagens met defecten aan de ruitenwissers rond laten rijden.
7 TERUGROEPACTIE EUROPA
2 FEBRUARI 2010
TOYOTA TERUGROEPACTIE EUROPA EN NEDERLAND
Half februari verwacht Toyota de eerste onderdelen voor de aanpassing aan de gaspedalen. In heel Europa, inclusief Nederland, worden 1,8 miljoen auto’s teruggeroepen naar de Toyota-dealers voor controle en modificatie.
Bij Toyota’s uitgerust met een elektronisch gaspedaal is het mogelijk dat mechanische delen daarvan disfunctioneren. Het mankement wordt veroorzaakt door een veer in de huls aan het pedaal, die onder meer voor tegendruk zorgt. Dit mechanisme kan zich vastklemmen. Het pedaal kan dan moeilijker worden ingedrukt, of het springt langzamer terug, wanneer het gas wordt losgelaten. De onderdelen waarop wordt gewacht zijn metalen verstevigingen waardoor het pedaal niet meer kan klemmen.
De bedieningspedalen van de Toyota’s die worden teruggeroepen worden gecheckt en indien noodzakelijk aangepast. Toyota’s met mechanische pedalen vallen buiten de terugroepactie. Auto’s met pedalen van een toeleverancier uit Japan hoeven niet te worden aangepast. Het probleem komt uitsluitend voor bij onderdelen van Amerikaanse producenten.
De Toyota’s die in Nederland voor inspectie worden opgeroepen zijn:
- de Aygo, de Yaris en de RAV 4, in productie van 2005 tot en met 2009;
- de Corolla en de Auris, van oktober 2006 tot januari 2010 geproduceerd;
- de iQ en de Avensis die van november 2008 tot januari 2010 zijn gemaakt;
- en tenslotte de Verso die van februari 2009 tot januari 2010 van de productielijn is gerold.
De problemen rond het gaspedaal van de Toyota, waardoor bijna 8 miljoen voertuigen wereldwijd moeten worden teruggeroepen, kenmerkt zich door
een uiterst traag en stroperig verloop. Op hol slaande auto’s zijn het onderwerp van onderzoek al sinds 2002. Bij diverse ongelukken zijn naar verluidt zo’n zestien dodelijke ongevallen te betreuren.
Als boosdoener werden door Toyota in de USA aanvankelijk de vloermatten aangewezen. Die zouden het juiste functioneren van het gaspedaal belemmeren. De pedalen bleven haken, klemmen of zelfs vastzitten in het ergste geval. Vervolgens kwam het advies de matten uit de auto te verwijderen. De Amerikaanse veiligheidsorganisatie NHTSA heeft bevestigd noch ontkend dat de matten de oorzaak van het probleem waren. Nader onderzoek bracht het mechanisch mankement aan de elektronische gaspedalen aan het licht.
‘Accelerator Gate’ heeft in de USA, op verzoek van de autoriteiten, geleid tot het stilleggen van de productie van maar liefst acht modellen. Over een week kan de productie weer worden hervat. Vanaf dat moment kunnen pedalen in een auto op de productielijn worden gemonteerd.
De financiële gevolgen van het ‘gaspedaal schandaal’ blijven niet uit. Door koersval op de beurs is het bedrijf miljarden minder waard. De verkopen in januari 2010 zijn elf procent lager dan de matige januarimaand in 2009. Het marktaandeel Toyota in de USA zakt naar de laagste beursnotering sinds 2006 volgens de analisten.
8 TERUGROEPACTIE NEDERLAND
30 JANUARI 2010
TOYOTA TERUGROEPACTIE MODELLEN IN NEDERLAND
In Nederland roept Toyota een kleine 100.000 auto’s terug, vanwege een mogelijke hapering aan het gaspedaal dat door slijtage kan optreden. Mogelijk blijft vanwege die slijtage het gaspedaal ‘hangen’ als het wordt losgelaten, of mogelijkerwijs slechts te langzaam terug omhoog komt. In alle gevallen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden, eventueel met ernstige of zelfs dodelijke ongevallen als gevolg.
De volgende modellen worden in Nederland teruggeroepen, naar type en jaar van productie:
- de Aygo’s van februari 2005 tot augustus 2009;
- de Yaris van november 2005 tot september 2009;
- de RAV 4’s van november 2005 tot november 2009;
- de Corolla van oktober 2006 tot december 2009;
- de Auris van oktober 2006 tot januari 2010;
- de iQ van november 2008 tot november 2009;
- de Avensis van november 2008 tot december 2010;
- en de Verso van februari 2009 tot januari 2010;
In heel Europa zijn op 1,8 miljoen personenwagens slechts 26 meldingen met dit probleem bekend. Toyota benadrukt met klem dat een en ander niet tot ongevallen heeft geleid.
9 TOYOTA GASPEDAALPROBLEEM
28 JANUARI 2010
TOYOTA GASPEDAAL PROBLEEM
HET NIEUWS UIT AMERIKA (ochtend)
Naar schatting zes miljoen Toyota’s in Amerika hebben problemen met de matten rondom de voetpedalen. Hierdoor kan het gaspedaal achter de mat blijven haken. Eerder is al besloten vier miljoen auto’s terug te geroepen voor nadere inspectie. Deze week zijn acht modellen tijdelijk uit productie genomen. Toyota spreekt van ‘enkele’ gevallen waarbij het gaspedaal bleef steken. Inmiddels is bij een rechtszaak, die in Amerika rond deze kwestie is gevoerd, sprake van zestien doden, 243 gewonden en ruim 2000 klachten.
Ook Europese Toyota’s blijken nu getroffen door problemen met de vloermatten en de gaspedalen. Waarschijnlijk komt er een terugroepactie. Wanneer welke modellen van welke bouwjaren naar de dealer moeten is in onderzoek. In totaal lopen twee miljoen modellen het risico op een probleem met het gaspedaal. Toyota loopt een enorme imagoschade op. De kosten voor de terugroepactie en het opschorten van de productie raamt men op ettelijke miljoenen per dag.
PERSBERICHT ENGELAND (middag)
Door middel van een persbericht laat Toyota in Engeland weten dat er ook in Europa een terugroepactie komt. Het is nog niet bekend om welke modellen het zal gaan. Eigenaren van Toyota’s met de problematiek aan het gaspedaal, worden persoonlijk op de hoogte gesteld. Volgens de verklaring ligt het probleem aan het mechaniek van het gaspedaal dat onder sommige omstandigheden kan verslijten. Daardoor is het pedaal moeilijker in te drukken, en komt het moeilijker terug als het gas wordt losgelaten. In extreme gevallen blijft het in de ingedrukte stand staan. Toyota bericht ook dat in de loop van de tijd al aanpassingen zijn gemaakt bij de productie. Daarom hoeven er in Europa geen productielijnen te worden opgeschort.
De woordvoerder Toyota Nederland laat weten dat het in Europa niet om een probleem met de vloermatten gaat. Verder is nog in onderzoek om welke typen het precies gaat. Op welke termijn het onderzoek voltooid zal zijn is nog onbekend. Hij benadrukt dat er Nederland geen geval bekend is waarbij het gaspedaal defect bleek. Ook bij de Japanse productie van Toyota’s zijn geen fouten gebleken. Tot op heden zijn er alleen problemen met in Amerika geproduceerde auto’s geconstateerd.
10 TOYOTA STAAKT PRODUCTIE IN AMERIKA
27 JANUARI 2010
TOYOTA STAAKT VOORLOPIG PRODUCTIE ACHT MODELLEN IN VERBAND MET PLAKKEND GASPEDAAL
Toyota heeft al geruime tijd problemen met onwillekeurig accelererende auto’s. Vanwege deze spookproblematiek is er wereldwijd een terugroepactie voor zo’n 2,3 miljoen wagens in uitvoering. Eerder dacht men dat de gaspedalen achter de vloermat konden blijven haken. Vervanging van de matten bleek geen oplossing voor de problematiek. Zelfs zonder matten constateerden de onderzoekers tot hun verbazing ‘plakkende gaspedalen’. Het pedaal komt bij het loslaten te langzaam terug, of blijft om mechanische redenen zelfs halfweg ingedrukt!
In verband met nader grondig onderzoek hebben de Japanners de productie van maar liefst acht modellen voorlopig gestaakt. De Europese markt wordt niet getroffen door de stop. Het betreft modellen voor de VS zoals de RAV 4, Corolla’s en Matrix, Avalons, diverse Camry-modellen, de Highlander’s, Tundra en Sequoia’s die tot nader order uit productie zijn genomen. Het paradepaardje Lexus en ook submerk Scion zijn niet getroffen. Hoe lang de productiestop gehandhaafd blijft is nog onduidelijk.